
Dynia znana w polskiej kuchni od wieków. Wykorzystywana całkowicie w postaci wspaniałych nasion wykorzystywanych w cukiernictwie jak również postaci oleju z dyni dodawanego do wielu potraw, skończywszy na miąższu, który może być smażony, gotowany czy też marynowany.
Najpopularniejszą potrawą z dyni na jesienne wieczory jest krem z dyni (Tutaj znajdziesz doskonały przepis). Jednak dynia otwiera możliwości na wiele nowych smaków i połączeń kulinarnych.
Poza walorami smakowymi, ukształtowane owoce dyni doskonale sprawdzają się jako ozdoby. Dynia na stole i nie tylko, czyli piękne elementy dekoracyjne wykorzystywane z różnych odmian dyni. Dzięki popularyzacji święta Halloween również w Polsce bardzo często obserwujemy w domach, na balkonach, w przydomowych ogródkach dyniowe potworki straszące swym wzrokiem.
Wartości odżywcze dyni.
Dynia posiada bardzo wiele wartości odżywczych przy stosunkowo niskiej wartości kalorycznej, tylko 32kcal. Jedząc dynię dostarczamy naszemu organizmowi ogromną ilość beta karotenu, czyli prowitaminy A, jak również witaminy A, witaminy B1, B2 oraz pierwiastków odżywczych typu: fosfor, żelazo, magnez, wapń, potas. Bardzo popularne zalecane jest jedzenie pestek dyni jako profilaktyka i leczenie wszelkich chorób związanych z pasożytami układu pokarmowego, jak również jako zapobieganie rozrostowi prostaty u mężczyzn oraz miażdżycy. Pestki dyni są popularne również w leczeniu nadciśnienia tętniczego, w chorobach nerek, żołądka jak również w stanach zapalnych układu moczowego. Pestki dyni dbają również o nasz układ odpornościowy!
Pestki dyni ze względu na zawartych w nich tokoferol nazywano niegdyś witminą płodności. Dynia przez wieki uznawana była przez ludzi za afrodyzjak, a pestki jedzono w trakcie rytuałów płodności.
Na koniec, szybki przepis na:
Pyszny makaron z dynią Składniki:
- – opakowanie makaronu (dowolny makaron według upodobań, polecany penne/świderki)
- – 50 dkg obranej oczyszczonej dyni
- – 25 dkg sera żółtego
- – 1 cebula
- – 1 por
- – oliwa
- – koncentrat pomidorowy
- – sól, pieprz,
Makaron gotujemy wedle zaleceń producenta. Do przygotowanej patelni wrzucamy pokrojne warzywa oraz startą na tarce dynię. Dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz i dusimy. Połowę żółtego sera ścieramy do warzyw i mieszamy. Ugotowany makaron układamy w wysmarownym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i na to układamy duszone warzywa z dynią, posypujemy resztą sera żółtego i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut!
Smacznego !