Poniżej przedstawiamy przepis na świetną, pyszną i szybką do przygotowania zapiekanka z bakłażanów:
Zapiekanka z bakłażanów – składniki:
- 1 kg bakłażanów
- 600 g mielonej jagnięciny
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki masła
- 3 jaja
- pieprz czarny mielony
- 4 łyżki oleju
- 5 łyżek wytrawnego wermutu
- 500 g pomidorów
- 2 łyżki mąki
- sól
- 1 łyżeczka oregano
- 2 cebule
- łyżka cukru
- 100 g utartego sera gouda
- 1/4 l mleka
- pieprz biały mielony
Zapiekanka z bakłażanów – przygotowanie:
Bakłażany obrać, pokroić na grube plastry, posolić i odstawić na godzinę. Następnie opłukać z soli i soku, osuszyć i usmażyć z obu stron, dodając 2 łyżki oleju. Cebulę zetrzeć na tarce, wymieszać z mięsem mielonym i przysmażyć na pozostałym oleju. Do mięsa dodać wermut, 1/2 filiżanki wody, wszystkie przyprawy i bułkę tartą. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. W żaroodpornej formie układać na przemian warstwami: plastry bakłażanów, masę mięsną i tarty ser. Ostatnią warstwę powinno stanowić mięso obłożone plastrami pomidorów. Z pozostałych składników przygotować sos i zalać nim zapiekankę. Piec w piekarniku około 1 godziny.